Jahodový džus

Plně
zralé,ale nikoliv přezralé jahody zbavíme stopek a kališních lístků.Pod
jemnou sprchou je šetrně opereme.Podlijeme je menším množstvím vody,asi
0,2 l na 1 kg plodů,a při teplotě 70 až 75°C je rozvaříme do kašovité
konzistence.Dřeň ještě za horka propasírujeme nejprve sítem s otvory o
průměru 1 až 2 mm a poté sítem s otvory 0,5 mm.Takto propasírovanou dřeň
ještě rozmixujeme.
K 1 kg
jahodového protlaku přidáme 1,8 litru vody,200 g cukru a 4 g kyseliny citrónové.Nejprve
k protlaku přidáváme vodu a teprve po zahřátí na 80°C přidáváme cukr
a kyselinu citrónovou.Po úplném rozpuštění cukru i kyseliny džus zahříváme
ještě 5 minut.Potom jej naplníme do obalu a sterilujeme.
