Černý
rybíz
opereme
a
zbavime
třapin.Bobule
rozvaříme
po
přidání
malého
množství
vody
za
teploty
80°C
do
kašovité
konzistence.Při
míchání
bobule
roztíráme.
Rozvařenou
dužninu
propasírujeme
síty
postupně
s
většími
až
zcela
malými
otvory.
Na
sítech
zachytíme
především
slupky
a
pecičky.Pro
získání
lepší
barevnosti
šťávy
můžeme
rozvařené
bobule
nechat
6
až
12
hodin
odležet,aby
barvivo
ze
slupek
přešlo
do
šťávy.Drť
znovu
ohřejeme
a
zahorka
propasírujeme.Protlak
ještě
rozmixujeme
při
vyšších
otáčkách.
Na
1
kg
drti
potřebujeme
3,6
litru
voda
a
400
g
cukru.
Protlak
smísíme
s
vodou
a
zahřejeme
na
80°C.Při
této
teplotě
přidáme
k
protlaku
za
neustálého
míchání
cukr
a
teplotu
udržujeme,pokud
se
cukr
zcela
nerozpustí.
Džus
plníme
do
láhví
nebo
do
plechovek
a
sterilujeme.