Jablečný džus

Zcela
zralá
a
aromatická
jablka
v
odrůdové
směsi,ve
které
mohou
být
zastoupeny
i
odrůdy
kyselejší,opereme,oloupeme,odjádřincujeme
a
rozkrájíme
na
menší
díly.
Ovoce
podlijeme
přiměřeným
množstvím
vody
(na
1
kg
jablečných
řezů
asi
0,4
l
vody)
a
zahřejeme
na
teplotu
80
až
85°C.Hmotu
udržujeme
za
neustálého
míchání
na
této
teplotě,až
jablka
zcela
změknou
a
rozvaří
se
v
kašovitou
hmotu.
Rozvařená
jablka
ještě
zahorka
propasírujeme
přes
síto
s
většími
otvory.
Tím
dřeň
zbavíme
zbytku
jádřinců,slupek
apod.Takto
hrubě
propasírovanou
hmotu
vystřeme
znovu,
ale
na
sítech
s
menšími
otvory,
asi
0,5
mm
velikými.Protlak
potom
ještě
rozmixujeme
při
vysokých
otáčkách.Na
1
kg
horkého
jablečného
protlaku
potřebujeme
220
g
cukru,
2,2
litru
vody
a
3
g
kyseliny
citrónové.K
prozlaku
přidáme
nejprve
vodu
a
zahřejeme
jej
za
neustálého
míchání
na
teplotu
80°C.Při
této
teplotě
rozpustíme
v
protlaku
cukr
a
kyselinu
citrónovou.Džus
naplníme
do
láhví
nebo
plechovek
a
sterilujeme.
